Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej to idealna propozycja na weekendowe śniadanie ale również pomysł na elegancką i smaczną przekąskę. Czerwona papryka i musztarda zaostrzą smak pasty jajecznej, która idealnie pasuje do szynki parmeńskiej, która ma wyrafinowany i intensywny s

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na pastę jajeczną:
    ◦3 jajka
    ◦2 łyżki posiekanego szczypiorku
    ◦3 łyżki kukurydzy
    ◦½ czerwonej papryki
    ◦1 łyżka majonezu
    ◦½ łyżeczki musztardy sarepskiej

    Dodatkowo:
    ◦20 plasterków szynki parmeńskiej
    ◦świeże zioła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty Pasta jajeczna

Pasta jajeczna z papryką w koszyczkach z szynki parmeńskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie pasty:
    Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy posiekany szczypiorek, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę oraz majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Mieszamy aż składniki się połączą.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Szynką parmeńską wykładamy wgłębienia kokilek (po 2 plasterki na foremkę) można też wykorzystać foremkę do pieczenia muffinek i wstawiamy na ok. 5 minut do piekarnika. Nie chcemy mocno przypiec szynki, a sprawić by po wyjęciu z formy nasze koszyczki miały ładny kształt. Jak koszyczki przestygną, delikatnie je wyjmujemy i napełniamy przygotowaną pastą jajeczną.

    Dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować