Pascha z zieloną herbatą

  • wyświetlono: 590 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wielkanocna pascha bez bakalii... za to z zieloną herbatą :)

PolskaGotuje
  • 2 porcje

Składniki

- 500 g tłustego twarogu
- 100 g masła
- 4 żółtka
- 125 ml śmietany kremówki
- 140 g cukru pudru
- 2-3 łyżeczki zielonej japońskiej herbaty w proszku (Matcha)

dodatkowo:
- dwie doniczki o pojemności mniej więcej 250-280 ml
- gaza

Sposób przygotowania przepisu:

Pascha z zieloną herbatą

  • 1. Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli dolewamy śmietanę. Masę przekładamy do garnka i ustawiamy na bardzo wolnym ogniu. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Do lekko przestudzonej masy dodajemy masło, a na końcu zmielony ser i zieloną herbatę. Dokładnie mieszamy.

    Namoczoną w wodzie gazą wykładamy doniczki (do wyłożenia można też użyć folii spożywczej). Do tak przygotowanych doniczek przekładamy masę, przykrywamy gazą lub folią. Na doniczkach ustawiamy małe talerzyki i dociążamy z góry czymś w miarę ciężkim. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy paschę na talerz i dowolnie dekorujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanoczielona herbataPaschawielkanocne_przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

image-24s1p8p

Dodane przez: dorotka1612

Pascha z czekoladą

Wielkanoc inspiruje. Co roku staram...

bakaliowa pascha

Dodane przez: monikaT83

Bakaliowa pascha z biszkoptami

To moja pierwsza pascha ale na...

image-0ms5jk5

Dodane przez: Magster

PASCHA

Jest to moja pierwsza pascha nieco...

Pascha waniliowa z kandyzowanymi owocami

Dodane przez: joanna30

Pascha waniliowa z kandyzowanymi owocami

Moja pierwsza pascha. I na pewno...

pascha wielkanocna

Dodane przez: PolskaGotuje

Pascha

Pyszny, kremowy, pełen bakalii...

Pascha z wiśniami i bakaliami

Dodane przez: jacekwkuchni

Pascha z wiśniami i bakaliami

Postawiłem na klasyczne bakalie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE