Pascha z zieloną herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli dolewamy śmietanę. Masę przekładamy do garnka i ustawiamy na bardzo wolnym ogniu. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Do lekko przestudzonej masy dodajemy masło, a na końcu zmielony ser i zieloną herbatę. Dokładnie mieszamy.
Namoczoną w wodzie gazą wykładamy doniczki (do wyłożenia można też użyć folii spożywczej). Do tak przygotowanych doniczek przekładamy masę, przykrywamy gazą lub folią. Na doniczkach ustawiamy małe talerzyki i dociążamy z góry czymś w miarę ciężkim. Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy paschę na talerz i dowolnie dekorujemy.
Komentarze