Biorąc pod uwagę że większość mazurków jest zawsze słodka, ten stanowi wyjątek. Nie jest wytrawny, ale też do przesadnie słodkiego mu daleko. Dodatek zielonej herbaty nadaje mu ciekawego posmaku.
Mazurek z zieloną herbatą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika na ok 45 minut. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt odrobinę większy od blaszki, tak by ciasto naszło na boki formy. Nakłuwamy, obciążamy fasolą wysypaną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 15 minut, ostrożnie zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy kolejne 10-12 minut (do zrumienienia). Studzimy.
Krem:
Galaretkę rozpuszczamy w 180ml gorącej wody i studzimy. Śmietankę podgrzewamy, ale nie gotujemy. Do gorącej wkładamy białą czekoladę, łyżkę herbaty i przykrywamy. Po ok 3 minutach intensywnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i koloru. Studzimy, schłodzoną ubijamy z dodatkiem serka mascarpone, a następnie galaretką. Wylewamy od razu na upieczony spód. Dekorujemy pestkami granatu i (lub) truskawkami.
Przed podaniem mazurek posypujemy pokruszonymi bezikami (nie wcześniej, gdyż bezy rozpuszczą się pod wpływem masy).
Komentarze