Pascha z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg dwukrotnie mielimy, przekładamy na sito wyłożone gazą i obciążamy, aby odcisnąć serwatkę. Wkładamy na noc do lodówki.
2.Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier, twaróg i przetarte przez sitko żółtka. Wlewamy olejek, wsypujemy bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do posmarowanej olejem formy na babkę (z kominem). Wkładamy na 12 godzin do lodówki.
3.Sos żurawinowy: cukier zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy, aż się rozpuści. Wsypujemy przebraną i opłukaną żurawinę. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż żurawina puści sok i sos zgęstnieje. Studzimy.
4.Formę z paschą zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie do 3/4 wysokości. Następnie odwracając formę do góry dnem, wykładamy paschę na płaski talerz. Polewamy sosem żurawinowym.
Komentarze