Pascha z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zadowolone miny rodziny to największa nagroda.

Składniki:

  • ● 1,5 kg twarogu
    ● 10 dag masła
    ● 4 żółtka ugotowane na twardo
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 łyżeczki olejku waniliowego
    ● 1,5 szkl. bakalii (np. rodzynki, suszona żurawina, drobno pokrojone orzechy)
    Sos:
    ● 20 dag żurawiny
    ● 1/2 szkl. cukru
    Oraz:
    ● olej do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg dwukrotnie mielimy, przekładamy na sito wyłożone gazą i obciążamy, aby odcisnąć serwatkę. Wkładamy na noc do lodówki.
  • 2. Masło ucieramy na puch, dodając stopniowo cukier, twaróg i przetarte przez sitko żółtka. Wlewamy olejek, wsypujemy bakalie. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do posmarowanej olejem formy na babkę (z kominem). Wkładamy na 12 godzin do lodówki.
  • 3. Sos żurawinowy: cukier zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy, aż się rozpuści. Wsypujemy przebraną i opłukaną żurawinę. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut, aż żurawina puści sok i sos zgęstnieje. Studzimy.
  • 4. Formę z paschą zanurzamy na kilka sekund w gorącej wodzie do 3/4 wysokości. Następnie odwracając formę do góry dnem, wykładamy paschę na płaski talerz. Polewamy sosem żurawinowym.

Porady

Paschę należy przechowywać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować