Paprykowy schab duszony podany na czerwonej kapuście

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To danie możemy podać na niedzielny obiad.W ten sposób przyrządzony schab jest soczysty,kruchy i mocno paprykowy.Do tego pyszna duszona kapusta z jabłkiem.To danie możemy podać z ziemniakami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • pół kilo schabu
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku
    papryka w płatkach
    olej
    1 główka czerwonej kapusty
    1 kwaśne jabłko
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paprykowy schab duszony podany na czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w plastry.Następnie każdy plaster nacieramy papryką i białym pieprzem.Odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce.
  • 2. Po tym czasie plastry mięsa obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.Następnie zalewamy wodą,tak żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości,gdy mięso będzie miękkie odparowujemy cały płyn i przyprawiamy do smaku solą.
  • 3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści,drobno kroimy,zalewamy gorącą woda i gotujemy do miękkości.Gdy kapusta będzie miękka dokładnie ją odcedzamy.Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach,dodajemy do kapusty,dodajemy masło,tak około 2-3 łyżki.Przyprawiamy solą i pieprzem i chwilę dusimy.
  • 4. Na talerze nakładamy porcje kapusty i plastry schabu.Podajemy.

Porady

Ja użyłam papryki w płatkach,ale możemy użyć mielonej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Mięso Schab

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować