Schab duszony w kapuście

5 (166 ocen)

Pyszny domowy obiad z mięsem w roli głównej. Duszony w kapuście schab z pysznym i aromatycznym sosem. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy. Polecam z ziemniakami lub kluseczkami, z ulubioną surówką.

Składniki:

  • 1kg schabu (lub dowolnego mięsa wieprzowego bez kości, karczku)
    3 cebule
    1 kg kapusty kiszonej
    1 l rosołu wołowego, może być z kostki
    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
    2 łyżeczki kminku
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    olej (lub smalec)
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Schab duszony w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i czerwoną paprykę w proszku. Całość wymieszać, chwilę podsmażyć i odstawić.
  • 2. Wieprzowinę przesmażyć z każdej strony na gorącym tłuszczu (oleju lub smalcu), dodać cebulkę. Całość podlać 2 szklankami rosołu, posolić, dodać kminek i pieprz. Wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut. Następnie wyjąć mięso, gdy trochę przestygnie, pokroić na plastry i włożyć z powrotem do dusznicy. Dolać 1 szklankę rosołu i kapustę, którą wcześniej drobno pokroić (jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, przelać wodą). Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu aż mięso i kapusta będą miękkie (około godziny), w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować