Papryka w tym daniu gra główną rolę ,nadaje potrawie smaku i kolorów , dodałam trzy kolory, pomarańczową żółtą i czerwoną
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
papryka żółta, czerwona i pomarańczowa po 1 sztuce
filet z indyka około 600 gram
cebula biała 1 duża sztuka
pomidory bez skórki z puszki 1 szklanka
szczypiorek posiekany
sól i pieprz do smaku
zioła do indyka 2 łyżeczki
olej do smażenia
Paprykowy filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę ,lekko posolić , oraz dodać szczyptę cukru, podsmażyć na rumiano.Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę ,przykryć patelnię i dusić około 10-12 minut, 3 minuty przed końcem duszenia dodać pomidory z puszki .Zdjąć pokrywkę aby sos odparował i zrobił się gęsty.Doprawić .
2.Filet umyć osuszyć ,pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć ziołami do indyka, podsmażyć na tłuszczu.Podsmażone filety dodać do sosu ,wymieszać .Posypać obficie szczypiorkiem. Podawać na ciepło z pieczywem ,ryżem ,makaronem lub kaszą .
SMACZNEGO :)
Komentarze