Aromatyczny duszony filet z indyka

4.5 (186 ocen)

Drób można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Oto prosty przepis na duszonego fileta z indyka. Tak przygotowane mięso jest soczyste i bardzo smaczne, a co najważniejsze wykonanie potrawy nie jest czasochłonne.

Składniki:

  • filet z indyka 1-1,20 kg
    przyprawa do mięs
    1/5 margaryna (około 50 g)
    cebula

    sos:
    2 łyżki mąki
    kostka mięsna
    sól i pieprz do smaku
    przyprawa kucharek
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny duszony filet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Obsmażamy go z obu stron, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy filet będzie przyrumieniony z obu stron, posypujemy go przyprawą do drobiu i delikatnie podlewamy niewielką ilością wody. Dusimy pod przykryciem. Gdy część wody wyparuje, przewracamy go na drugą stronę, posypujemy przyprawą i nadal dusimy, uzupełniając od czasu do czasu wodą. Gdy filet będzie miękki, wyciągamy go, kroimy w plastry grubości około 1 cm, a z powstałego wywaru robimy sos.
  • 2. Sos: powstały wywar doprawiamy przyprawami, dodajemy kostkę mięsną i zagęszczamy 2 łyżkami mąki rozmieszanymi w szklance wody. Do gotującego się wywaru wlewamy rozmieszaną mąkę i doprowadzamy do wrzenia, gotując jeszcze 3-5 minut.

    Podajemy z ziemniakami z wody i dowolną surówką. Filet dobrze komponuje się z gotowaną, kiszoną, zasmażaną kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować