Paprykowy chlebek

0 (0 ocen)

Pyszny lekko pikantny chlebek,który piekłam pierwszy raz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    około 300 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    półtorej łyżeczki soli
    2 łyżki oleju
    2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
    1 mała ostra papryczka

    dodatkowo:
    olej do posmarowania formy
    otręby pszenne do posypania formy
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta Przekąski

Paprykowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dwoma łyżkami mąki i połową szklanki ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Papryczkę przekroić i usunąć pestki ,następnie bardzo drobno pokroić.
  • Składniki. 3. Do mąki dodać sól,olej,drożdże,pokrojoną papryczkę,paprykę w proszki u stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto,wyrabiając około 5 minut.
  • 4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  • 5. Po tym czasie z ciasta uformować bochenek,przełożyć do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 35 cm x 11 cm x 7 cm.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
  • Upieczony chlebek. 6. Po tym czasie piec około 45-50 minut w temperaturze 190 stopni.Upieczony chlebek wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować