2 szklanki mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
ok. 60 g masła
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
ok. 70 g masła + do natłuszczenia formy
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g tartej mozzarelli
Odrywany chlebek bąbelkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, żółtka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Masło topimy w rondelku i dodajemy czosnek oraz natkę pietruszki. Mieszamy.
Po tym czasie, odrywamy kawałki ciasta i formujemy nieduże, okrągłe bułeczki. Układamy je obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (u mnie 20 x 30 cm). Bułeczki smarujemy dokładnie roztopionym masłem czosnkowym z pietruszką, a pomiędzy bułeczkami umieszczamy tartą mozzarellę.
Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce jeszcze na około 20-30 min.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min.
Komentarze