Chlebek paprykowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Najsmaczniejsze pieczywo to takie upieczone samodzielnie w domu. Zapach jaki się wtedy unosi przywiedzie do kuchni niejednego. Polecam chlebek z płatkami słodkiej papryki, które dodają chlebkowi ciekawego smaku i aromatu.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 400g maki pszennej tortowej
    200g maki żytniej razowej
    40 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki soli
    łyżeczka cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    30g płatków słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek paprykowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z 50ml letniej wody, łyżeczka cukru i łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Mąki mieszamy z solą, dodajemy rozczyn, oliwę oraz około 300ml wody. Wyrabiamy łyżką a następnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobine wody. Na końcu dosypujemy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy na blachę do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C prze około 35 minut.

Porady

Wierzch ciasta możemy wysmarować żółtkiem wymieszanym z dwoma łyżkami pełnego mleka. Zyska ładną, złotą skórkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować