Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Placuszki smakują rewelacyjnie i w moim domu znikają ekspresowo. Oprócz doskonałej propozycji na śniadanie, kolację, czy zwykłą przekąskę stanowią idealny pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu. Smak placków możecie dostosować do Waszych preferencja, a nawet przyrządzić je na słodko.

  • 40 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • (około 12-13 sztuk)
    50g ryżu (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu około 140g, czyli 3/4 szklanki)
    1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
    1/2 szklanki mąki pszennej (około 100g)
    1 jajko
    2 łyżki masła (płaskie)
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki papryki słodkiej
    1 szczypta papryki ostrej (solidna)
    1 szczypta majeranku
    1/3 łyżeczki soli (można dodać więcej)
    Dodatkowo:
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki

Paprykowe racuchy z gotowanym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu i do jeszcze ciepłego wmieszać masło.
    W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
    Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć z ryżem.
    Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionym dodatkami lub w wersji solo.
    (Na zimno również świetnie smakują.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować