Paprykowe młode ziemniaczki z rzodkiewką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młode ziemniaczki w paprykowym wydaniu, z dodatkiem aromatycznych przypraw, lekko pikantne z charakterną w smaku rzodkiewką. Smaczna sezonowa potrawa, która można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g niedużych, oskrobanych, gotowanych młodych ziemniaków
    350 g rzodkiewki (masa bez liści)
    3 – 4 obrane ząbki czosnku
    2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 – 3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
    1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    6 suszonych jagód jałowca
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    ½ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    ¼ łyżeczki kminku mielonego
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paprykowe młode ziemniaczki z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paprykowe młode ziemniaczki z rzodkiewką 1. W szerokim rondlu rozgrzać olej/oliwę, dodać pokrojony na półplastry czosnek, pokrojoną na mniejsze cząstki rzodkiewkę oraz całe ziemniaki, dołożyć rozgniecione jagody jałowca, wsypać słodką paprykę, chilli i kminek – składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając. Następnie dodać jogurt oraz natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować