Młode ziemniaczki w paprykowym wydaniu, z dodatkiem aromatycznych przypraw, lekko pikantne z charakterną w smaku rzodkiewką. Smaczna sezonowa potrawa, która można zajadać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
600 g niedużych, oskrobanych, gotowanych młodych ziemniaków
350 g rzodkiewki (masa bez liści)
3 – 4 obrane ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki posiekanej natki pietruszki
2 – 3 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
1 kopiasta łyżka gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
6 suszonych jagód jałowca
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
¼ łyżeczki kminku mielonego
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Paprykowe młode ziemniaczki z rzodkiewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szerokim rondlu rozgrzać olej/oliwę, dodać pokrojony na półplastry czosnek, pokrojoną na mniejsze cząstki rzodkiewkę oraz całe ziemniaki, dołożyć rozgniecione jagody jałowca, wsypać słodką paprykę, chilli i kminek – składniki smażyć 5 – 7 min, mieszając. Następnie dodać jogurt oraz natkę pietruszki, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze