Zapiekane młode ziemniaczki z cebulką

0 (0 ocen)

Młode ziemniaczki pieczone z młodą cebulką w sosie śmietanowo – jajecznym z koperkiem oraz szczyptą pikanterii w postaci kurkumy, gałki muszkatołowej i kolorowego pieprzu. W sezonie naprawdę warto spróbować!

Składniki:

  • 850 g oskrobanych, ugotowanych młodych ziemniaków
    1 pęczek młodej cebulki ze szczypiorem - 200 g (masa cebulek – 100 g, masa szczypioru – 100 g)
    2 łyżki posiekanego koperku
    4 łyżki oliwy
    300 g śmietany 12%
    2 duże jajka
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    ½ łyżeczki kurkumy
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane młode ziemniaczki z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane młode ziemniaczki z cebulką 1. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego.
    W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić odcięte od szczypioru cebulki i smażyć 5 – 7 min, mieszając. Cebulki wyjąć z garnka i obłożyć nimi ziemniaki.
  • Zapiekane młode ziemniaczki z cebulką 2. Do tłuszczu ze smażenia dodać posiekany szczypior i smażyć 2 – 3 min, mieszając. Wystudzić. Następnie wsypać kurkumę, gałkę muszkatołową i pieprz. Wbić jajka, wlać śmietanę – wymieszać. Wsypać mąkę, koperek i sól do smaku. Ponownie wymieszać.
  • Zapiekane młode ziemniaczki z cebulką 3. Masę wylać na ziemniaki z cebulką.
  • Zapiekane młode ziemniaczki z cebulką 4. Piec bez przykrycia 30 – 35 min (200 st. C). Zapiekanka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Porady

Do przygotowania potrawy można wykorzystać ugotowane w nadmiarze ziemniaki z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować