Pieczeń smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gdy zostanie jej z obiadu, pozostała część stanowi pyszny dodatek do pieczywa. Aby danie było kolorowe polecam użyć papryk o różnych kolorach.
Składniki:
Składniki :
• 1,2 kg wieprzowiny bez kości (np. schab),
• 3 czerwone papryki,
• 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
• 3 łyżki startego na tarce sera żółtego,
• 1 cebula,
• 3-4 gałązki rozmarynu,
• olej,
• zioła prowansalskie,
• świeżo mielona sól morska,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• papryka ostra w proszku,
• 0,5 szklanki czerwonego wina
2.Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Mięso obsmażamy z każdej strony.
3.Gotową przekładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy ją winem, smarujemy olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 20 minut w 180°C.
4.Miedzy czasie przygotowujemy paprykowe nadzienie.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i delikatnie rumienimy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażamy do momentu jak papryka delikatnie zmięknie. Na koniec dodajemy pietruszkę i ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
5.Podpieczone mięso wyjmujemy na deseczkę. Nacinamy je wzdłuż, wykonując 3 nacięcia. Utworzone w ten sposób „rowki” napełniamy paprykowym farszem. Całość przewiązujemy w kilku miejscach nicią. Na wierzch wykładamy rozmaryn. Mięso ponownie wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy je do momentu jak stanie się miękkie (w sumie około 70-80 minut).
Gotowe wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.
Komentarze