PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Paprykarz z tuńczykiem to idealne smarowidło do świeżego pieczywka. Paprykarz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowana pasta może postać w lodówce nawet kilka dni.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 marchewki,
    2 pietruszki,
    kawałek pora,
    1 cebula,
    1,4 selera,
    1 szklanka ryżu ( ryż gotujemy w 0,5 l wody na sypko),
    4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
    puszka tuńczyka 200 g.
    sól i pieprz do smaku,
    łyżeczka słodkiej papryki,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    około 1 szklanki wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Paprykarz

Paprykarz z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę.

    Wszystkie warzywa smażymy na łyżce oleju około 5 minut, następnie wlewamy wodę i dusimy 20-30 minut na małym ogniu, jeżeli jest potrzeba dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, a woda wyparowana.

    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sol i pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Całość dusimy około 5 minut.

    Na koniec dodajemy tuńczyka i ugotowany ryż. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu na sypko.

    Ja dodaję dość dużo ryżu, ale możemy dodać mniej wedle własnego uznania.

    Paprykarz przekładamy do czystego naczynia i przechowujemy w lodówce.

Porady

Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk w oleju

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować