Paprykarz z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczne domowe smarowidło

  • 60 min

Składniki:

  • 100 g ryżu brązowego pełnoziarnistego
    2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 135g)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    1 cebula
    1 duży ząbek czosnku
    3 łyżki oleju z pestek winogron
    1 listek laurowy
    2-3 kulki ziela angielskiego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta chili pieprzu cayenne
    świeżo mielony pieprz
    sól
    2 łyżeczki octu balsamicznego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Paprykarz

Paprykarz z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie,osączyć i wystudzić.
  • 2. Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę i por drobno poszatkować. W garnku rozgrzać olej,wrzucić cebulę i por,smażyć przez kilka minut mieszając. Dodać rozgnieciony ząbek czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę po czym wsypać starte warzywa. Warzywa smażyć przez kilka minut stale mieszając po czym całość zalać 1 szklanką wody. Dodać listek laurowy,ziele angielskie i lekko posolić. Dusić pod przykryciem do miękkości. Jeśli w trakcie duszenia woda odparuje należy dolać trochę.
    Pod koniec duszenia dodać koncentrat,ocet balsamiczny i przyprawić do smaku przyprawami.
  • 3. Gorące warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem i jeśli jest taka potrzeba doprawić do smaku. Odstawić do wystudzenia,zimne wymieszać z osączonym z sosu tuńczykiem. Wstawić do lodówki by smaki się przegryzły. Stosować jako dodatek do pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Ryż Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować