Papryka faszerowana ziemniakami (wegetariańskie)

2 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Proste danie wegetariańskie. Ziemniaki jako farsz wcale nie muszą być nudne. Zielona pietruszka oraz zalewa zmieniają cały smak.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 papryki
    3 duże ziemniaki
    1 jajko
    200 g śmietany
    pęczek natki pietruszki
    sól
    pieprz
    vegeta
    5 łyżek oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Papryka faszerowana ziemniakami (wegetariańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana ziemniakami 1. Papryki wydrążyć z nasion.
    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę ok. pół cm lub zetrzeć na dużych oczkach. Następnie skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i vegetą.
  • Papryka faszerowana ziemniakami 2. Natkę pietruszki pokroić i dodać do ziemniaków, wymieszać.

    W oddzielnej misce wymieszać śmietanę z jajkiem i dodać odrobinę wody.
  • Papryka faszerowana ziemniakami 3. Ziemniaczanym farszem napełnić papryki na ok. 3/4 oraz dopełnić zalewą śmietanową.
    Aby zalewa dotarła do końca papryk, można najpierw wlać do papryk 1 łyżkę zalewy, potem napełnić farszem ziemniaczanym i znowu zalać zalewą.
    Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na dno naczynia wlać odrobinę wody i 2 łyżki oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 1 godzinę.

Porady

Można urozmaicić smak dania dodając do ziemniaków starty ser żółty. Szczególnie jeśli ziemniaki są pokrojone w kostkę, ser bardziej zwiąże farsz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Natka pietruszki Papryka Śmietana Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować