Papryka faszerowana ryżem, mięsem indyczym, marchewką i selerem

4.7 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bardzo lekkie a zarazem sycące danie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-8 papryk czerwonych- ilość zależy od wielkości
    10 dag ryżu
    1/2 kg mielonego mięsa z indyka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 marchewki
    1/2 korzenia selera
    2 szklanki sosu pomidorowego- u mnie własnej roboty
    1/2 łyżeczki soli
    Pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    2 łyżki oleju

    1 szklanka startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.7 (10 ocen)

Zobacz również:

Papryka pieczona

Papryka faszerowana ryżem, mięsem indyczym, marchewką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyść z gniazd nasiennych. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Tłuszcz rozgrzać na patelni dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Następnie mięso przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany na drobno czosnek. Marchewkę o selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodac do cebuli i lekko poddusić. Gdy warzyw są już półmiękkie dodać mięso oraz 1/2 szklanki sosu pomidorowego, przyprawy. Farsz wystudzić, a następnie nakładać na każdą połówkę papryki, posypać żółtym serem. Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym podał reszta sosu pomidorowego. Naczynie nakryć folia lub przykrywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-60minut. Smacznego.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować