6-8 papryk czerwonych- ilość zależy od wielkości
10 dag ryżu
1/2 kg mielonego mięsa z indyka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1/2 korzenia selera
2 szklanki sosu pomidorowego- u mnie własnej roboty
1/2 łyżeczki soli
Pieprz do smaku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
Papryka faszerowana ryżem, mięsem indyczym, marchewką i selerem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Paprykę umyć, przekroić na pół, oczyść z gniazd nasiennych. Ryż ugotować w osolonej wodzie na półmiękko. Tłuszcz rozgrzać na patelni dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Następnie mięso przełożyć do miseczki. Na tym samym tłuszczu poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany na drobno czosnek. Marchewkę o selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodac do cebuli i lekko poddusić. Gdy warzyw są już półmiękkie dodać mięso oraz 1/2 szklanki sosu pomidorowego, przyprawy. Farsz wystudzić, a następnie nakładać na każdą połówkę papryki, posypać żółtym serem. Paprykę ułożyć w naczyniu żaroodpornym podał reszta sosu pomidorowego. Naczynie nakryć folia lub przykrywa i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45-60minut. Smacznego.
Komentarze