Paprykę możemy faszerować różnymi farszami ,dlatego ją lubię przygotowywać. Ten farsz jest sycący za sprawą ryżu i mięsa, stanowi pyszny i szybki obiad .
1 godz. 10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz:
-50 dag mięsa mielonego
-13 dag ryżu
-20 dag marchewki
-przyprawy:sól,pieprz,przyprawa do mięsa mielonego,czosnek granulowany
Papryka faszerowana mięsem, marchewką i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować al dente w osolonym wrzątku na sypko.
2.Składniki na farsz przekładamy do miski, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
3.Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, płuczemy i osuszamy.
4.Do każdej papryki nakładamy porcję farszu i układamy w naczyniu żaroodpornym , podlewamy nie wielką ilością wody i dusimy w piekarniku
ok.30 min w temp.160 stopni,pod koniec duszenia układamy pokrojoną w plastry mozzarellę i zapiekamy do rozpuszczenia sera.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Komentarze