pantoflowy placek drożdżowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pantoflowe drożdżowe - tak je ochrzciłam bo "kursuje" od domu do domu pocztą pantoflową i chyba już każdy kiedyś próbował ... no może każdy :)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • na blachę 24 x 36 cm

    ciasto podstawowe , ktore można modyfikować :)

    2 szklanki maki tortowej/pszennej/razowej - ja dałam 1 szklankę tortowej plus 1 szklanka orzechów włoskich zmielonych
    3/4 szklanki mleka - ja dodałam kokosowe
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    10 dkg drożdży
    1/2 szklanka olivy z olivek /oleju
    cukier waniliowy/lawendowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pantoflowy placek drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • placek 1. Wlewamy mleko do miski nastepnie dodajemy drożdże i resztę składników na koniec zasypujemy mąką i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 3-5 godzin , najlepiej jeszcze przykryć miskę kocem.
  • placek 2. Po upływie tego czasu mieszamy energicznie ciasto łyżka drewnianą , wylewamy na formę wyłożoną papierem , można posypać kruszonką albo owocami jak kto woli ,
  • placek 3. wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut aż się ciasto zarumieni.
  • placek 4. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować