Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • śmietana kremówka 36% - 500 ml
    mleko -125 ml
    15 g żelatyny
    cukier 2 łyżki
    Sos śliwkowy :
    śliwki - 15 szt
    koniak -2 łyżki
    cukier - 3 łyżki
    woda -3 łyżki
    Dodatkowo
    śliwki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta ze śliwkami i koniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać odrobiną wody, odstawić do napęcznienia.
    Do rondla wlać mleko, śmietanę, dodać cukier, na bardzo małym ogniu doprowadzić do podgrzania.
    Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać.
    Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 2. Sos śliwkowy:
    Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry.
    Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać.
    Na zastygniętą panna cottę wyłożyć sos śliwkowy,odstawić do lodówki do schłodzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Śliwki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować