Panna cotta zatopiona w galaretkach

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne na dziecięcą imprezę - smaczne, kolorowe i łatwe w przygotowaniu. Dzieciaki będą zachwycone.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Panna cotta:
    1l mleka
    330ml kremówki 30%
    4 łyżki cukru
    1 paczka cukru waniliowego
    1 paczka żelatyny (50g)

    Galaretki kolorowe
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Panna cotta

Panna cotta zatopiona w galaretkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki:
    Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Wylać do kwadratowej formy, tak by po stężeniu, można było wyciąć kostki. Gotowe kolorowe kostki powrzucać do pucharków/szklaneczek.

    Panna cotta:
    Mleko z kremówką, cukier i cukier waniliowy podgrzać w garnku. Mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę wsypać do kubka i zalać odrobiną wrzątku i mieszać, aby się rozpuściła. Gdy żelatyna napęcznieje, wlać jeszcze do niej kilka łyżek gorącego mleka i wymieszać. (Gdybyśmy od razu dodali żelatynę do gotującego się mleka z kremówką, mogłyby powstać grudki).
    Mleko z kremówką, gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia, wlać powoli do niego żelatynę, cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia.
    Do pucharków z galaretką wlać przestudzoną pannę cottę . Schłodzić w lodówce.

Porady

Chcąc uzyskać efekt panna cotty wtopionej w galaretki, masa biała nie może być mocno schłodzona. Można używać dowolnych foremek i galaretek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować