Mandarynkowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Deser bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, orzeźwiająca warstwa galaretki na mandarynkowym soku w połączeniu ze słodką - waniliową, daje wspaniały efekt smakowy, kusi kolorem i jest łatwa do zrobienia.

  • 60 min

Składniki:

  • Na 3 szklane pucharki

    Warstwa waniliowa:
    330 ml śmietanki 30%
    300 ml mleka 3,2%
    1 laska wanilii
    ½ szklanki cukru
    3 listki żelatyny

    Warstwa mandarynkowa:

    250 ml świeżo wyciskanego soku mandarynkowego lub pomarańczowego
    3 listki żelatyny

    Dodatkowo:
    Bita śmietana
    Świeże mandarynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mandarynkowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0060l0m 1. Warstwa waniliowa:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć dodać osączoną żelatynę , wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia. Całe laski wanilii wyjąć .
    Rozlać po równo do trzech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.
  • image-278soky 2. Warstwa mandarynkowa:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, sok podgrzać aby był dobrze ciepły, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia, schłodzić, zimną ale płynną galaretkę wylać na stężały spód waniliowy, włożyć do lodówki do stężenia.
    Przed podaniem deser udekorować kleksem bitej śmietany oraz cząstkami mandarynek.
    Podawać od razu.

Porady

1 listek żelatyny równa się 1 łyżeczce zwykłej, ja osobiście polecam w listkach jest dużo lepsza w użyciu i nie ma grudek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować