Truskawkowo-miętowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Deser na gorące dni kiedy nie mamy ochoty odpalać piekarnika, orzeźwiająca warstwa z truskawkami i galaretką w połączeniu z waniliowo-miętową daje wspaniały efekt smakowy, jej przygotowanie nie wymaga dużej wprawy, można ją wykonać wcześniej i trzymać w lodówce.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Warstwa truskawkowa:
    40 dag świeżych truskawek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki truskawkowe

    Warstwa waniliowa:
    330 ml śmietanki 30%
    300 ml mleka 3,2%
    1 laska wanilii
    ½ szklanki cukru
    3 krople miętowe
    4 listki żelatyny
    Truskawki do dekoracji
    Mięta do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Panna cotta

Truskawkowo-miętowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa truskawkowa:
    Truskawki obieramy z szypułek, myjemy kroimy na mniejsze kawałki, wspujemy cukier, wlewamy ½ szklanki wody i gotujemy aż zaczną się rozpadać, zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, studzimy, zimne ale płynne rozlewamy po równo do pucharków Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Warstwa waniliowa:
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
    Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć dodać osączoną żelatynę , wymieszać aż się rozpuści, dodać krople miętowe, zostawić do schłodzenia. Lekko tężejącą masę wylać na stężałą galaretkę truskawkową, włożyć do lodówki.
    Przed podaniem udekorować plastrami świeżych truskawek i miętą.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować