Dorsz z lubczykiem i cytrynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.oczyścić i opłukać rybę, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na desce do krojenia.
2.Rybę przyprawiamy solą i przyprawa do ryb od środka i na wierzchu. Do środka ryby wkładamy lubczyk i cytrynkę lekko nacierając mięsko w środku aby wydobyć z nich smak. spinamy brzeg wykałaczką. Oprószyć rybę mąką.
Tak przygotowana rybkę dobrze jest przygotować dzień wcześniej aby przeszła smakiem.
3.Rozgrzej olej na patelni, do momentu, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Delikatnie zanurzyć rybę w oleju. smażyć przez 5-8minut, ostrożnie obrócić, smażyć przez 5min pod przykryciem.
Podajemy z cytrynką, frytkami lub ziemniakami.
Porady
Rybkę smażymy w zależności od wielkości ryby. Wiadomo im rybka większa to czas smażenia się wydłuży.
Komentarze