• 35 min

Propozycja przekąski sylwestrowej- kruche słone paluszki wykonane w domu. Robi się je dość szybko z prostych składników. Można podawać same lub z dowolnymi dipami.

  • 35 min

Składniki:

  • Porcja na ok.30 sztuk:
    5 g (0,5 dag) świeżych drożdży
    150 g (1 szklanka) mąki pszennej
    70 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paluszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluszki 1. Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłą (nie gorącą) wodą, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. W miarę potrzeby (zależy od mąki) można dodać 1 łyżkę więcej wody. Ciasto ma być dość zwarte, nie lepiące się do rąk. Wyłożyć na deskę, pokroić na małe kwadraciki (ok.3x3 cm). Z każdego kwadracika toczyć, najpierw w rękach, potem na desce, cienkie wałki. Ułożyć na blasze do pieczenia (może być w bliskich odległościach), posmarować olejem, można posypać grubą solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, piec ok.12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować