Propozycja przekąski sylwestrowej- kruche słone paluszki wykonane w domu. Robi się je dość szybko z prostych składników. Można podawać same lub z dowolnymi dipami.
35 min
Składniki:
Porcja na ok.30 sztuk:
5 g (0,5 dag) świeżych drożdży
150 g (1 szklanka) mąki pszennej
70 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
1. Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłą (nie gorącą) wodą, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać sól, cukier, olej i mąkę, wyrobić jednolite ciasto. W miarę potrzeby (zależy od mąki) można dodać 1 łyżkę więcej wody. Ciasto ma być dość zwarte, nie lepiące się do rąk. Wyłożyć na deskę, pokroić na małe kwadraciki (ok.3x3 cm). Z każdego kwadracika toczyć, najpierw w rękach, potem na desce, cienkie wałki. Ułożyć na blasze do pieczenia (może być w bliskich odległościach), posmarować olejem, można posypać grubą solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, piec ok.12 minut.
Komentarze