Paluszki gryczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Co powiecie na taką pyszną i zdrową przekąskę? Paluszki gryczane z dodatkiem sera żółtego i natki pietruszki są idealne jeśli macie ochotę na coś lekkiego i odżywczego. Takie paluszki również świetnie smakują jako dodatek do zup.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦100 g kaszy gryczanej prażonej
    ◦120 g mąki pełnoziarnistej
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦110 g zimnego masła
    ◦20 g tartego żółtego sera
    ◦1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    ◦110 ml lodowatej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Paluszki

Paluszki gryczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluszki gryczane 1. Przygotowanie mąki gryczanej:
    Kaszę przesypujemy do wąskiego i wysokiego naczynia i przy użyciu blendera mielimy na mąkę. (można użyć też młynka do kawy).
  • Paluszki gryczane 2. Przygotowanie paluszków gryczanych:
    W misce mieszamy mąkę pełnoziarnistą, mąkę gryczaną, sól i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy posiekane, zimne masło i ucieramy widelcem aż powstaną grudki. Następnie do ciasta dodajemy stary ser i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy lodowatą wodę i szybko wyrabiamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i na 30 minut chowamy do zamrażalnika.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.
  • Paluszki gryczane 3. ½ ciasta cienko rozwałkowujemy (pozostałe chowamy do lodówki) na posypanym mąką blatem i kroimy w cienkie paski ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy/wałkujemy wzdłuż na kształt paluszka i przecinamy na pół. Paluszki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

    W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

    Gotowe paluszki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować