Paluchy z solą czarnuszką i chilli

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Twarogowe paluchy to świetna słona przekąska na imprezy. Są pyszne, bardzo kruche. Będą świetną alternatywą dla kupnych przegryzek.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 200g
    Masło (w temperaturze pokojowej) - 200g
    Mąka pszenna - 200g + do podsypania przy wałkowaniu
    Sól - szczypta
    Jajko - 1szt (do posmarowania)
    Do posypania:
    Sól gruboziarnista, czarnuszka, chilli grys
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Paluszki

Paluchy z solą czarnuszką i chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paluchy z solą czarnuszką i chilli 1. Z tej porcji wychodzą 2 duże blachy paluchów.

    Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy masło, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Kiedy ciasto stwardnieje rozwałkowujemy je na grubość około pół centymetra, podsypując mąką. Wycinamy paski radełkiem lub nożem (ja używałam noża karbowanego).
  • Paluchy z solą czarnuszką i chilli 2. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy przyprawami: solą gruboziarnistą, czarnuszką i chilli. Można użyć także sezamu, babki płesznik czy maku.

    Paluchy pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut. Studzimy (można je delikatnie przełożyć na kratkę). Zaraz po upieczeniu paluchy są miękkie, ale po ostygnięciu będą twardsze i bardziej kruche. Najlepsze są następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Czarnuszka Płatki chili Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować