Paluchy z makiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mała przekąska - polecam!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka: 2 szklanki
    - drożdże skł.ciasta: 3 dekagramy
    - mleko: 0.5 szklanki
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - cukier: 2 łyżki
    - mak: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - jajko, rozbełtane: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Paluchy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i pokruszone drożdże, oliwę i mleko i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dosypac troche mąki. Odstawić na ok 30 min w ciepłe miejsce.
  • 2. Gdy ciasto podrośnie formować z niego cienkie paluszki i układać na blaszce wysypanej mąką. Posmarowac paluszki romąconym jajkiem i posypać makiem.
    Piec ok 15 min w 180st do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować