Paluchy drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Paluchy drożdżowe to idealny dodatek do rosołu, ale są też bardzo dobrą przekąską na różnego rodzaju imprezy, możemy je wtedy podać np. z sosem czosnkowym.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
    14 dag masła
    łyżeczka soli
    1/4 l śmietany 30%
    2 żółtka
    2 całe jajka
    4 dag drożdży
    2 łyżki mleka

    białko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Jajko Przekąski

Paluchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posiekać na stolnicy masło z mąką dodać.
    Dodać rozrobione w mleku drożdże, jaja, śmietanę oraz pozostałe składniki zagnieść ciasto.
  • "kulanie wałeczków" 2. Następnie należy podzielić ciasto na kilka porcji i toczyć wałeczki, poprzecinać tak aby miały odpowiednią wielkość (jak na zdjęciu). Układać na wysmarowaną tłuszczem blachę, przykryć i pozostawić na chwilę w cieple aby podrosły, potem posmarować białkiem i posypać gruba solą, kminkiem, sezamem lub makiem (trochę przycisną żeby po upieczeniu nie odpadał).
  • Paluchy dotowe do upieczenia. 3. Piec w rozgrzanym piekarniku w tem. 180*C przez około 15-20 minut.

Porady

Paluchy można też podpiec w piekarniku prze około 10 minut, posypać startym serem i piec dalej- będziemy mieli paluchy serowe, które są również bardzo smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować