Polecam bardzo szybkie do przygotowania paluchy drożdżowe posypane sezamem. Świetnie nadają się jako przekąska podczas oglądania meczu, idealne też są na piknik oraz imprezę.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
mąka 3 i 1/2 szklanki,
jajko 1 sztuka,
masło 50 g,
drożdże 20 g,
ciepłe mleko ok. 3/4 szklanki,
sól 1 łyżeczka,
cukier 1 łyżeczka do zaczynu,
Dodatkowo:
sezam do posypania,
jajko 1 sztuka,
Paluchy drożdżowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta z których uformować wałeczki o średnicy około 1 cm i długości około 45 - 50 cm. Wałeczek złożyć na pół, zapleść i delikatnie zrolować. Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać sezamem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze