Paluchy drożdżowe z sezamem

4.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo szybkie do przygotowania paluchy drożdżowe posypane sezamem. Świetnie nadają się jako przekąska podczas oglądania meczu, idealne też są na piknik oraz imprezę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 i 1/2 szklanki,
    jajko 1 sztuka,
    masło 50 g,
    drożdże 20 g,
    ciepłe mleko ok. 3/4 szklanki,
    sól 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka do zaczynu,
    Dodatkowo:
    sezam do posypania,
    jajko 1 sztuka,
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Paluchy drożdżowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i ostudzić. Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, jajko, masło, ciepłe mleko, sól i zagnieść ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto ponownie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta z których uformować wałeczki o średnicy około 1 cm i długości około 45 - 50 cm. Wałeczek złożyć na pół, zapleść i delikatnie zrolować. Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać sezamem. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Drożdże Masło Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować