Karmelowe klementynki i pobudzjąca zmysły gruszka w truskawkowym sosie to mój pomysł na deser.Feria smaków i kolorów...Jak w raju,gdzie Ewa kusiła Adama...
Paleta smaków i barw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszkę umyć,przekroić na pół,usunąć gniazdo nasienne.Klementynki obrać (dokładnie),podzielić na cząstki,ułożyć na talerzu.Truskawki zmiksować z cukrem waniliowym.Jogurt wymieszać z dżemem z owoców leśnych.
2.Do rondla wsypać cukier,wlać łyżkę wody,mieszać,poczekać aż powstanie karmel.Gdy stanie się gęsty wylewać porcje karmelu (za pomocą małej łyżeczki)na pergamin,tworząc różne kształty.Karmel ciągnie się,jest bardzo gorący,więc trzeba zachować ostrożność.
3.Klementynki polać karmelem,który zastygnie na owocach,ale będzie się od nich łatwo odklejać.Na talerz wylać porcję sosu truskawkowego,wokół wysypać wiórki kokosowe (użyłam barwionych na zielono).Na sosie ułożyć gruszkę,a na niej porcję jogurtu,udekorować orzechami włoskimi i ozdobą karmelową.
Uwaga:z plastrów truskawek można wyciąć kształt serca i ułożyć na sosie truskawkowym.
Komentarze