Paleta smaków i barw

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Karmelowe klementynki i pobudzjąca zmysły gruszka w truskawkowym sosie to mój pomysł na deser.Feria smaków i kolorów...Jak w raju,gdzie Ewa kusiła Adama...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mandarynki klementynki: 2 sztuki
    - gruszka (dojrzała): 1 sztuka
    - truskawki (mrożone lub świeże): 50 gramów
    - jogurt grecki: 4 łyżki
    - dżem z owoców leśnych (lub malinowy,z czarnej porzeczki): 2 łyżki
    - orzechy włoskie: 3 sztuki
    - wiórki kokosowe (używam barwionych zielonych): 2 łyżeczki
    - cukier (brązowy): 4 łyżki
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paleta smaków i barw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • truskawki z Maroko 1. Gruszkę umyć,przekroić na pół,usunąć gniazdo nasienne.Klementynki obrać (dokładnie),podzielić na cząstki,ułożyć na talerzu.Truskawki zmiksować z cukrem waniliowym.Jogurt wymieszać z dżemem z owoców leśnych.
  • karmelove love 2. Do rondla wsypać cukier,wlać łyżkę wody,mieszać,poczekać aż powstanie karmel.Gdy stanie się gęsty wylewać porcje karmelu (za pomocą małej łyżeczki)na pergamin,tworząc różne kształty.Karmel ciągnie się,jest bardzo gorący,więc trzeba zachować ostrożność.
  • egzotyczny romantyczny 3. Klementynki polać karmelem,który zastygnie na owocach,ale będzie się od nich łatwo odklejać.Na talerz wylać porcję sosu truskawkowego,wokół wysypać wiórki kokosowe (użyłam barwionych na zielono).Na sosie ułożyć gruszkę,a na niej porcję jogurtu,udekorować orzechami włoskimi i ozdobą karmelową.
    Uwaga:z plastrów truskawek można wyciąć kształt serca i ułożyć na sosie truskawkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Klementynki Truskawki Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować