Pączusie Pani Rejentowej

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Puszyste i delikatne :)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ok. 12 niedużych pączusiów:
    1 czubata szklanka mąki tortowej
    3 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki masła
    2 dkg drożdży
    4 łyżki mleka
    2 łyżki octu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Pączki

Pączusie pani rejentowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia.

    Żółtka zmiksować na puch z cukrem pudrem dodać wyrośnięte drożdże, ocet, wymieszać i dodać przesianą mąkę, robić ciasto i na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić przykryte ściereczką aż wyrośnie. Łyżką nabierać porcje ciasto i na środku każdej nakładać nadzienie, u mnie po pół łyżeczki dżemu truskawkowego. Układać na oprószonej mąką desce i odstawić do wyciśnięcia, następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu i wyciągać na papierowy ręcznik. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować