1.Do miski pokruszyć drożdże, wsypać cukier, rozcierać łyżką przez ok. 1 minutę, do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe (nie gorące) mleko, dodać sól, jajko, olej i mąkę, krótko wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, cukier i mleko. Wyrobić do momentu uzyskania jednolitego w kolorze ciasta. Oba ciasta rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Na ciemnym cieście ułożyć jasne, przekroić na pół, jedną połówkę ułożyć na drugiej w ten sposób by kolory były naprzemiennie. Jeszcze raz rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Wykrawać kółka małą szklaneczką o średnicy ok. 5,5 cm. Formować na kształt bułeczek. Ułożyć na podsypanej mąką desce zlepieniem do spodu. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru (ok.2-3 minut z każdej strony).
Komentarze