Pączki ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

W mojej rodzinie szanuje się tradycję.Tłusty czwartek i ostatki bez pączków nie istnieją !Ale i bez tłustego czwartku, możemy se na nie pozwolić

Składniki:

  • mąka -1 kg
    cukier -6 łyżek
    cukier waniliowy -1 opak
    olej -2 łyżki
    żółtka -8 szt
    ocet -1 łyżka
    margaryna -0,5 kost
    mleko -2 szkl
    drożdże -100 g
    cukier puder do obsypania pączków
    marmolada owocowa
    smalec do smażenia ok 1,5 kg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut.
  • 2. Mleko wlać do rondla, dodać margarynę, cukier, zagotować.
  • 3. Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko, wyrobić ciasto.
  • 4. Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy.
  • 5. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
  • 6. Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę.
  • 7. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczkę marmolady, dobrze zlepiać pączki.
  • 8. Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia.
  • 9. Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku.
    Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • 10. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • 11. Następnie każdego pączka dobrze posmarować za pomocą pędzelka lukrem i posypać skórką pomarańczową .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować