Pączki ziemniaczane ze skórką pomarańczową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wilgotne pączki z dodatkiem ziemniaków i ciekawym pomarańczowym nadzieniem, polecam przepis.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 20 sztuk:
    2,5 szklanki mąki
    1 szklanka puree ziemniaczanego
    1 jajko
    1 żółtko
    Sól do smaku
    3 łyżki cukru
    3 dag świeżych drożdży
    7 dag masła
    1 łyżka spirytusu
    8 łyżek ciepłego mleka
    Nadzienie:
    100 g skórki pomarańczowej
    3 łyżki dżemu pomarańczowego
    ½ l oleju + 3 kostki smalcu do smażenia
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru +2 łyżki gorącej wody
    Skórka pomarańczowa do posypania pączków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki ziemniaczane ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przełożyć mąkę, ziemniaki, szczyptę soli, jajko, żółtko, cukier, spirytus. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do miski. Wymieszać wszystkie składniki, dodać stopione masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto aż odstanie od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie. Skórkę pomarańczową i dżem wymieszać. Łyżką nabierać porcję ciasta, uformować placek, nałożyć nadzienie, skleić pączka. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem. Pączki ułożyć w ciepłym miejscu niech wyrosną. Tłuszcze przełożyć do garnka z podwójnym dnem, powoli podgrzewać aż osiągną temp. smażenia. Wrzucać po 4 sztuki sklejeniem do tłuszczu, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Przełożyć na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Składniki lukru utrzeć, polać pączki, udekorować skórką pomarańczową oraz polać jeszcze raz lukrem wierzch pączków.

Porady

1.do pączków można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować