Pączki ziemniaczane ze skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przełożyć mąkę, ziemniaki, szczyptę soli, jajko, żółtko, cukier, spirytus. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wlać do miski. Wymieszać wszystkie składniki, dodać stopione masło. Wyrobić gładkie, jednolite ciasto aż odstanie od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie. Skórkę pomarańczową i dżem wymieszać. Łyżką nabierać porcję ciasta, uformować placek, nałożyć nadzienie, skleić pączka. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem. Pączki ułożyć w ciepłym miejscu niech wyrosną. Tłuszcze przełożyć do garnka z podwójnym dnem, powoli podgrzewać aż osiągną temp. smażenia. Wrzucać po 4 sztuki sklejeniem do tłuszczu, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Przełożyć na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Składniki lukru utrzeć, polać pączki, udekorować skórką pomarańczową oraz polać jeszcze raz lukrem wierzch pączków.
Porady
1.do pączków można wykorzystać ziemniaki pozostałe z obiadu.
Komentarze