Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka wsypać cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
2.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka, wanilię i rozczyn. Wyrabiać na gładko. Masło roztopić i lekko ciepłe dodać do ciasta razem z olejem i jeszcze raz dokładnie wyrobić, do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Zostawić w cieple do podwojenia objętości.
3.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1,5 cm i wycinać szklanką kółka.
4.Na każde kółko kłaść łyżeczkę dżemu lub marmolady i dokładnie zlepić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładać do papilotek na babeczki.
5.Przykryć i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni 12 - 15 minut.
6.Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polukrować zimne pączki. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową lub inną posypką.
Komentarze