Pączki z piekarnika

0 (0 ocen)

Złamałam w tym roku tradycję i pączki upiekłam w piekarniku. Nie myślałam, że będą takie smaczne i na dodatek są mniej kaloryczne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    50 g drożdży
    3 łyżki cukru
    3 żółtka
    1 jajko
    40 g masła
    2 łyżki oleju
    2 łyżki ekstraktu wanilii
    szczypta soli

    mały słoik dżemu

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    ok.30 ml soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka wsypać cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Wymieszać i zostawić na kilka minut do podrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajka, wanilię i rozczyn. Wyrabiać na gładko. Masło roztopić i lekko ciepłe dodać do ciasta razem z olejem i jeszcze raz dokładnie wyrobić, do pojawienia się pęcherzyków powietrza w cieście. Zostawić w cieple do podwojenia objętości.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1,5 cm i wycinać szklanką kółka.
  • 4. Na każde kółko kłaść łyżeczkę dżemu lub marmolady i dokładnie zlepić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wkładać do papilotek na babeczki.
  • 5. Przykryć i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni 12 - 15 minut.
  • 6. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i polukrować zimne pączki. Udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową lub inną posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować