Pączki z piekarnika

4.5 (162 ocen)

Miałam nie piec pączków w tym roku, bo zaczęłam się zdrowiej odżywiać, no ale mam męża łasucha i dzieci które lubią pączki bez nadzienia. Postawiłam zatem na paczki z piekarnika, które też ja mogę zjeść.

Składniki:

  • - 30 g świeżych drożdży
    - 1,5 szklanki ciepłego mleka
    - 5 szklanek mąki tortowej
    - 3 łyżki masła - roztopić
    - 2 jajka
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 0,5 szklanki cukru

    - cukier puder do posypania pączków
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zaczyn 1. Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • wyrabianie ciasta 2. Po tym czasie wszystkie składniki czyli mąkę, jajka, stopione masło, cukier, cukier waniliowy i zaczyn - wyrabiamy na jednolite ciasto ( możemy użyć miksera - mieszadła widoczne na zdjęciu)
  • ciasto 3. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło.
  • pączki gotowe do piekarnika 4. Następnie tworzymy równe kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • upieczone pączki 5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 15 minut.
  • pączki 6. Gdy wystygną posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować