Pączki z piekarnika

4.46 (169 ocen)

  • 2 godz.

Wersja dla dbających o linię;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mąki
    100 g drożdży
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
    ok.1/2 szklanki oleju
    marmolada różana,budyń,czekolada co lubicie
    cukier puder do posypania pączków
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/2 szklanki ciepłego mleka i w 2 łyżkach cukru rozpuścić drożdże,odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką.
    Mąkę przesiać,wsypać cukier,dodać rozkłócone jajka,wyrośnięte drożdże,pozostałe mleko i olej,wyrobić gładkie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Czekałam ok.godziny.
    Z wyrośniętej masy odrywać po kawałku ciasta,lub ciasto rozwałkować delikatnie na grubość 3 cm i wykrawać kółeczka szklanką. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i wykrawać kółeczka,odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
    Pączki piec w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu nadziać czym lubicie posypać cukrem pudrem,lub polukrować:-)
    Smacznego:-)

Porady

Czas przygotowania uzależniony jest od wyrastania ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować