Złota chrupiąca skórka , skrywa w sobie mięciutki farsz, wszystko owiane aromatem z makreli i koperku. Wspaniała przekąska , może pełnić także rolę przystawki.
40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Masa:
1 szklanka wody
10 dag. masła
1 szklanka mąki
3 jajka
1 wędzona średnia makrela
3 łyżki posiekanego koperku
2 ząbki posiekanego czosnku
szczypta mielonego imbiru
sól i pieprz do smaku
Sos:
2 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
10 posiekanych kaparów
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
papierowy ręcznik do osączenia
Pączki z makreli z sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę z masłem i szczyptą soli doprowadzam do zagotowania, wsypuję mąkę, mieszam, do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Studzę. Dodaję jajka, miksuję mikserem, dodaję obraną ze skóry i ości, rozdrobnioną rybę, czosnek, koperek, imbir, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem.
2.Masę nabieram łyżeczką, pomagam drugą, wkładam do gorącego oleju, smażę aż pączki się zrumienią. Osączam na papierowym ręczniku , z nadmiaru tłuszczu. Składniki sosu mieszam. Podaję z upieczonymi pączkami.
Komentarze