Ekspresowe pączusie serowe

5 (194 ocen)

  • 30 min

Małe niewinne pączusie serowe, które zasmakują każdemu łasuchowi. W dodatku robi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :)

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g twarogu
    2 jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany 18%
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka wódki (lub spirytusu)
    szczypta soli
    olej
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pączki Oponki Przekąski

Ekspresowe pączusie serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować