Pączki z lukrem

0 (0 ocen)

Nieodzowny element karnawału lubią je chyba wszyscy.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
    4 dag drożdży
    1/4 szklanki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 całe jajko
    4 żółtka
    5 dag stopionego masła
    1 szczypta soli
    1 łyżka spirytusu
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    kilka kropli soku z cytryny
    Dodatkowo:
    marmolada
    olej do smażenia
    smażone skórki z cytrusów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pączki z lukrem 1. Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, dodać 2 łyżki mąki i połowę cukru, odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z resztą cukru oraz solą, dodać przestudzone masło, jajko, żółtka oraz spirytus i wyrośnięte drożdże. Z tych wszystkich składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na podsypaną mąką stolnicę i rozciągnąć na dość cienki placek i szklanką wyciąć krążki na każdym ułożyć porcję marmolady i uformować pączki, zostawić pod przykryciem na kilka minut do podrośnięcia.
  • Pączki z lukrem 2. W garnku rozgrzać sporą ilość oleju i smażyć na nim pączki do uzyskania złotego koloru po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • 3. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody do uzyskania gładkiego lukru.

    Przygotowanym lukrem polać pączki i ozdobić skórkami, zostawić do zaschnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować