Zawsze kupowałam takie pączki w cukierni, ale teraz będę je przygotowywała w domu na wszystkie imprezy, są pyszne, wprost rozpływają się w ustach. Będą idealne na świętowanie Tłustego Czwartku.
Składniki:
125 g margaryny lub masła,
1 szklanka wody,
1 szklanka mąki,
3 jajka,
2 łyżki soku z pomarańczy,
1 łyżka cieplej wody,
8 łyżek cukru pudru,
olej do głębokiego smażenia
Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy margarynę z wodą. Wsypujemy mąkę i mieszamy cały czas gotując aż uzyskamy gładką masę.
2.Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
3.Ciasto przekładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy około 20-25 kwadratów o boku 10 cm. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rysujemy okrągły kształt pączka.
4.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, na chwilkę zostawiamy i po chwili zdejmujemy papier, papier będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, po upieczeniu odsączamy je na papierowych ręcznikach.
5.Do miseczki wlewamy wodę i sok z pomarańczy, dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i ucieramy.
Komentarze