Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem

4.5 (154 ocen)

Zawsze kupowałam takie pączki w cukierni, ale teraz będę je przygotowywała w domu na wszystkie imprezy, są pyszne, wprost rozpływają się w ustach. Będą idealne na świętowanie Tłustego Czwartku.

Składniki:

  • 125 g margaryny lub masła,
    1 szklanka wody,
    1 szklanka mąki,
    3 jajka,
    2 łyżki soku z pomarańczy,
    1 łyżka cieplej wody,
    8 łyżek cukru pudru,
    olej do głębokiego smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie z pomarańczowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki 1. W garnku zagotowujemy margarynę z wodą. Wsypujemy mąkę i mieszamy cały czas gotując aż uzyskamy gładką masę.

  • pączki 2. Tak przygotowaną masę odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Pączki 3. Ciasto przekładamy do szprycy. Z papieru do pieczenia wycinamy około 20-25 kwadratów o boku 10 cm. Za pomocą szprycy z końcówką gwiazdki rysujemy okrągły kształt pączka.
  • pączki 4.
    W dużym garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy pączki papierem do góry, na chwilkę zostawiamy i po chwili zdejmujemy papier, papier będzie lekko odchodził. Pączki smażymy na rumiano z obu stron, po upieczeniu odsączamy je na papierowych ręcznikach.
  • pączki 5. Do miseczki wlewamy wodę i sok z pomarańczy, dodajemy stopniowo przesiany cukier puder i ucieramy.
  • pączki 6. Wystudzone pączki polewamy lukrem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować