Pączki z lukrem

0 (0 ocen)

Pyszne pączki, nie tylko na tłusty czwartek.

Składniki:


  • Ciasto:
    80 dkg mąki
    8 żółtek
    8 dkg drożdży
    1 szklanka mleka
    150 gram margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki spirytusu
    olej do smażenia

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    3 białka
    1 łyżka soku z cytryny

    cukiereczki do posypania
    marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Pączki Marmolady Lukier

Pączki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pączki z lukrem 1. Ciasto: margarynę rozpuszczamy na ogniu, mleko troszeczkę podgrzewamy. Do miski dajemy mąkę, żółtka, drożdże, cukier, podgrzane mleko, roztopioną margarynę i spirytus i miesimy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Pączki z lukrem 2. Jak ciasto podrośnie, to wycinamy kółka dowolnej wielkości (w zależności od tego jakiej wielkości chcemy mieć pączki), na środek każdego kółka dajemy po łyżce marmolady i formujemy pączki, kładziemy na ściereczce, aby jeszcze troszeczkę podrosły.
  • Pączki z lukrem 3. W baniaku rozgrzewamy olej i jak zakipi to smażymy pączki z obu stron na złoty kolor.
  • Pączki z lukrem 4. Robimy lukier: białka najpierw ubijamy, potem dodajemy cukier puder i ucieramy wałkiem, na koniec dajemy sok z cytryny. Jak pączki usmażymy to dajemy je na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Pączki smarujemy lukrem i posypujemy cukiereczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować