Pączki karnawałowe z powidłami, lukrem i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i trochę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25 minut.
2.Następnie do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, sól, spirytus, masło, sok z cytryny. Wyrabiamy dodając powoli żółtka i mąkę.
3.Odstawiamy wyrobione ciasto na ok 30 minut w ciepłe miejsce po czym odrywamy już od gotowego ciasta kawałki i dodajemy powidła po czym formułujemy pączki.
4.Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy wystygną przygotować lukier i posypać skórką.
Porady
Idealnie smakują także z nadzieniem z dzikiej róży jednak my wolimy z powidłami.
Komentarze