PĄCZKI KARNAWAŁOWE Z POWIDŁAMI, LUKREM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

UWIELBIAM TE PĄCZKI SĄ PULCHNE I NAWET NASTĘPNEGO DNIA SĄ MIĘCIUTKIE I PYSZNE

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    100 g cukru
    100 g drożdży
    0,5 l mleka
    7 żółtek
    2 łyżki masła
    cukier waniliowy
    kieliszek spirytusu
    sok z 1 cytryny

    słoiczek powideł śliwkowych
    olej słonecznikowy lub smalec(jak kto woli)
    kandyzowana skórka pomarańczy
    cukier puder
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki karnawałowe z powidłami, lukrem i skórką pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i trochę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25 minut.
  • 2. Następnie do rozczynu dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, sól, spirytus, masło, sok z cytryny. Wyrabiamy dodając powoli żółtka i mąkę.
  • 3. Odstawiamy wyrobione ciasto na ok 30 minut w ciepłe miejsce po czym odrywamy już od gotowego ciasta kawałki i dodajemy powidła po czym formułujemy pączki.
  • 4. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy wystygną przygotować lukier i posypać skórką.

Porady

Idealnie smakują także z nadzieniem z dzikiej róży jednak my wolimy z powidłami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować