KAPUŚNIACZKI TYMIANKOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne do barszczyku na obiad czy zwykła przekąskę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA CIASTO:
    0,5 kg mąki
    250 ml ciepłego mleka
    20 g roztopionego masła
    1 żółtko

    Na farsz:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    łyżka masła
    6 pieczarek
    cebula
    sól/pieprz/papryka słodka

Kapuśniaczki tymiankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, soli i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.
  • 2. Roztopić masło i ciepłe chodź nie gorące wlewać do ciasta i wyrabiać przez 7 minut. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dalej chwile smażyć. Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą i grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem i słodką papryką.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką. Wykroić prostokątne kawałki . Nałożyć farsz z kapusty i dokładnie zwinąć w wałeczki - wzdłuż dłuższego boku. Na końcu zostawić pasek bez nadzienia, aby móc je bez problemu skleić. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie tymiankiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut (aż się zrumienią).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy