KAPUŚNIACZKI TYMIANKOWE

  • wyświetlono: 460 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne do barszczyku na obiad czy zwykła przekąskę.

paulinka020591
  • 120min

Składniki

NA CIASTO:
0,5 kg mąki
250 ml ciepłego mleka
20 g roztopionego masła
1 żółtko

Na farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
łyżka masła
6 pieczarek
cebula
sól/pieprz/papryka słodka

Sposób przygotowania przepisu:

KAPUŚNIACZKI TYMIANKOWE

  • 1. Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, soli i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.
  • 2. Roztopić masło i ciepłe chodź nie gorące wlewać do ciasta i wyrabiać przez 7 minut. Przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.
  • 3. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i dalej chwile smażyć. Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą i grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem i słodką papryką.
  • 4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką. Wykroić prostokątne kawałki . Nałożyć farsz z kapusty i dokładnie zwinąć w wałeczki - wzdłuż dłuższego boku. Na końcu zostawić pasek bez nadzienia, aby móc je bez problemu skleić. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie tymiankiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut (aż się zrumienią).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Marchwiaczki czyli bułeczki z marchewką

Dodane przez: dorota w

Marchwiaczki czyli bułeczki z marchewką

Są kapuśniaczki nadziewane kapustą,...

chlebek (mąka pół na pół przenna i żytnia)

Dodane przez: Veronika

Pyszny chleb domowy

Przepis na chleb domowy wypróbowany...

Ciasto na drożdżówki

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto na drożdżówki

Ciasto na drożdżówki najlepsze...

bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Dodane przez: benka

Bułka drożdżowa z kruszonką-najłatwiejsza

Przepis znalazłam w starym zeszycie.Zawsze...

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Dodane przez: Skotka

Chleb pszenny na zakwasie żytnim

Bardzo smaczny, miękki, puszysty...

odrywany chlebek

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Odrywany chlebek czosnkowy

Jakie to dobreee! Ten odrywany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE