REKLAMA

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

wyświetlono: 450 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

I nadszedł czas na pączki, jak karnawał to karnawał. Tym razem z większej porcji z której wyszło ok. 60 pączków. Zapraszam.

opublikowany: 17.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej tortowej
    10 żółtek
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag drożdży
    10 dag masła
    750 ml ciepłego mleka
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    2 łyżki spirytusu

    Nadzienie:
    Marmolada wieloowocowa
    2-3 łyżki marmolady różanej

    Lukier:
    Szklanka cukru pudru
    3 łyżki soku z cytryny

    Skórka z pomarańczy

    Tłuszcz do smażenia
    2 ziemniaki
Ocena:

(średnia 4.67 z 3 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:

    Do 1 szklanki ciepłego mleka pokruszyć drożdże dodać 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto:
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać przesianą mąkę, zaczyn, skórkę z cytryny i spirytus wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odchodzić od ścianek naczynia. Następnie dodać roztopione i wystudzone masło nadal wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i nie nie będzie się lepić. Naczynie nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość, na ok. 1 godzinę.
  • 3. Na lekko podsypaną maka stolnicę wylozyc partiami ciasto jeszcze chwilę je zarobić po czym rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać krążki, i ułożyć na desce. Deseczkę nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Pączki z lukrem i skórką pomarańczową 4. W garnku rozgrzać tłuszcz do temp. 170 stopni po czym włożyć plasterek ziemniaka aby zapobiec przypalaniu się tłuszczu. Smażyć pączki z obu stron.
  • Pączki z lukrem i skórką pomarańczową 5. Usmażone pączki wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby pączki odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Pączki z lukrem i skórką pomarańczową 6. Marmolady zmieszać ze sobą, można również pączki nadziewać ulubionym dżemem lub powidłem śliwkowym. Za pomocą szprycy nadziewać każdy paczek.
  • Pączki z lukrem i skórką pomarańczową 7. Lukier:
    Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i za pomocą pędzelka smarować pączki a następnie posypać skórką pomarańczową.

Porady

Do wykrawania pączków użyłam szklanki o pojemności 250 ml. Wszystkie składniki oprócz mleka powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko nie powinno być za gorące aby nie zepsuć właściwości drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Pączki z różą, lukrem i skórką pomarańczową

idealne na tłusty czwartek, domowe, pyszne

kategoria: Ciasta pączki opublikowany: 15.11.2018 | wyświetlono: 933 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: juchab juchab

Pączki ze skórką pomarańczową

Bardzo aromatyczne pączki z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.

kategoria: Desery pączki opublikowany: 09.01.2015 | wyświetlono: 315 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE