Coroczny tort urodzinowy pauliny z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu delikatnie mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 25-30 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
2.Truskawki dokładnie rozgnieść widelcem dodać odrobinę kwasku cytrynowego i cukier, Masło utrzeć na biała masę po czym powoli dodawać przygotowane truskawki. Dosłodzić według własnego upodobania.
3.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie tężeć. Truskawki umyć i przekroić na pół.
4.Wystudzony biszkopt przekroić równo na trzy części po czym każdy przełożyć kremem truskawkowym. Na samej górze poukładać połówki truskawek i zalać je tężejącą galaretką.
Porady
IDEALNY TORT NA PRZYJĘCIA JAK I NIEDZIELNE POPOŁUDNIE.
Komentarze