Coroczny tort urodzinowy Pauliny z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tort jest przygotowywany co roku w maju na moje urodziny. Smakuje wyjątkowo i znika w mgnieniu oka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg truskawek
    2 opakowania galaretki truskawkowej
    2 szklanki wody

    KREM:
    0,5 kg truskawek
    odrobina kwasku cytrynowego
    cukier(według uznania ja daje pół szklanki)
    300 g masła

    BISZKOPT:
    5 jajek
    1 szkl. mąki tortowej
    1 szkl. cukru
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Coroczny tort urodzinowy pauliny z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu delikatnie mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec ok. 25-30 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
  • 2. Truskawki dokładnie rozgnieść widelcem dodać odrobinę kwasku cytrynowego i cukier, Masło utrzeć na biała masę po czym powoli dodawać przygotowane truskawki. Dosłodzić według własnego upodobania.
  • 3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż zacznie tężeć. Truskawki umyć i przekroić na pół.
  • 4. Wystudzony biszkopt przekroić równo na trzy części po czym każdy przełożyć kremem truskawkowym. Na samej górze poukładać połówki truskawek i zalać je tężejącą galaretką.

Porady

IDEALNY TORT NA PRZYJĘCIA JAK I NIEDZIELNE POPOŁUDNIE.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy