Lekka rolada biszkoptowa z pianką truskawkową

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rolada jest idealna na ciepłe dni. Rozpływa się w ustach i bardzo szybko się ją przygotowuje.

  • 40 min

Składniki:

  • NA BISZKOPT:
    4 jajka
    szczypta soli
    100g cukru
    100g mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NA KREM:
    500ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 fixy
    4 łyżki dżemu z truskawek lub musu przygotowanego ze świeżych truskawek

Lekka rolada biszkoptowa z pianką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli powoli dodając cukier. Kiedy masa będzie już sztywna dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Mąkę z proszkiem przesiać i delikatnie połączyć z pianą. Masę wyłożyć na przygotowaną wcześniej blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni 10-12 minut.
  • 2. Kiedy ciasto już się upiecze od razu wyciągnąć na posypaną cukrem pudrem ściereczkę i zwinąć. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Przygotować krem. Śmietanę ubić dodając puder wymieszany z fixem. Pod koniec kiedy śmietana będzie już sztywna dodać dżem lub mus i delikatnie połączyć ze śmietaną. Biszkopt rozwinąć i nałożyć równomiernie przygotowany krem. Zwinąć ciasno, obsypać cukrem pudrem i schować do lodówki.

Porady

Można również pokroić truskawki w maleńkie kawałeczki i połączyć z ubitą masą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy